Wandelen

Szakácsi  biedt een prima startpunt van langere of kortere wandeltochten. De omgeving is afwisselend met bossen, landbouwgrond, glooiend terrein met dorpjes en wijdse vergezichten.

Langs Szakácsi lopen twee lange afstand wandelroutes. De één, de rode, is een regionale route (Cserehát) de andere, de Országos Kéktura, de landelijke Blauwe Route, maakt deel uit van het Europese lange afstand wandelroutenetwerk. Gebruikmakend van deze wandelpaden zijn een aantal routes mogelijk voor een (lang) weekend of een week. Afstanden per dag kunnen worden afgestemd op je wandelwensen.

Je wandelt aan de hand van detailkaarten van de omgeving. De routes zijn duidelijk gemarkeerd.  Er zijn routes van ca 10, 15, 20 en 30 kilometer. Je kunt vooraf, of ter plekke besluiten welke tocht(en) je wil maken.

Ook in het Aggtelek Nemzeti Park zijn een aantal wandelroutes uitgezet, die zeer de moeite waard zijn. Dit Nationale park ligt op ongeveer 40 km afstand van Szakácsi. De route er naar toe is al erg mooi, zeker als je de binnendoor weggetjes neemt. Het Aggtelek is beroemd om zijn grotten uit de Karstperiode (Unesco erfgoed) en zijn kudde typische Hongaarse Hucul paarden. Er zijn recentelijk ook wolven gesignaleerd. En niet te vergeten de vuursalamander, verwerkt in  het logo van het park, die na een regenbui in groten getale te bewonderen is.
Ook de flora is hier uniek met onder meer de bijzondere orchideeën.

Een combinatie van een bezoek aan de grotten, de Hucul paarden en een wandeling is dan ook een van de aantrekkelijke opties. Soms is het mogelijk om met een Duits- of Engelssprekende gids te wandelen in beschermde delen van het Park die normaal niet toegankelijk zijn voor toeristen. Als je bijtijds laat weten dat je een dergelijke trip wilt maken, dan is de kans groot dat we dit voor je kunnen organiseren.

Iets verder weg ligt een tweede Nationaal Park, de Bükk, ook  de moeite waard om te bezoeken. Daar is overigens ook de enige skipiste van Hongarije en elk jaar kan daar wel geskied worden. De pistes zijn eenvoudig van karakter en lijken in niets op de mondaine pistes in de bekende wintersportgebieden.

Maar ook een wandeling rond het dorp is heerlijk. Erg veel vogelsoorten en vlinders zijn te vinden in en rond het dorp. Je kunt de bijeneter bewonderen, dwergarenden in de lucht, de hop komt soms langs bij het zwembad en de wielewaal nestelde vorig jaar in de grote notenboom achter het Farmház. En elke avond zijn de reeën aan het grazen op de zuid-heuvel. In het bos kom je bij iedere wandeling wel wild tegen.

Als je niet over eigen vervoer beschikt en je wilt een stuk van de Blauwe Route lopen dat niet in Szakácsi begint, dan brengen we je met alle plezier naar de start en komen je natuurlijk ook weer ophalen. Dat geldt ook als je kiest voor de uitgezette wandelroutes in het Aggtelek Nemzeti Park,

Ben je een ervaren wandelaar met ambitie, dan zijn de routes ook te ‘koppelen’ tot tochten van 40 kilometer of langer. In dat geval kan het nodig zijn dat we ook elders accommodatie organiseren. Laat het op tijd weten!